Covid-19 Döneminde Giyim Sektörü Gündem ve İletişim Analizi

Türkiye’de Mart Ayında başlayan Covid-19 salgını insanların alışıldık iletişim yöntemlerine darbe vurmuştur. Artık el sıkışmıyor, birbirimize sarılmıyor, duygularımızı belirtirken fiziksel temastan kaçınıyoruz. Ülke olarak geçirdiğimiz bu zor dönemde tamamen dijital kanallar aracılığıyla iletişime geçmeyi tercih ediyoruz.

Ürünlerle ve markalarla olan iletişimimiz de bu dönemde değişim yaşamak zorunda kaldı. Ülkemizde online olarak satışı her geçen gün artsa da mağaza satışlarının çok büyük yer kapladığı giyim sektöründe de değişikliler yaşandı. Giyim sektöründe insanlar ürünlere dokunmak, onları ellerinde hissetmek, kendi gözleriyle görmek isteseler de bu iletişim değişmek zorunda kaldı. Biz de bu değişimin dijital mecralara yansımalarını inceledik.

Raporumuzda cevabını bulacağınız başlıca sorular şu şekildedir:

Dijital medyada sektör hakkında ne kadar paylaşım yapılmıştır, bu paylaşımların kaynağı ve duygusu nedir?

Bu paylaşımlarda Covid-19 virüsünün yeri nedir? Gündemde kendine ne şekilde yer edinmiştir?

Salgın döneminde hangi marka ön plana çıkmıştır? Bu markaların adı salgın ile ne kadar anılmıştır?

Tüketiciler dijital medyada sektörde satılan ürünlerden en çok hangilerini konuşmuşlardır? Öne çıkan ürünler hangileridir? Bu ürünlerin konuşulma oranı geçmişe kıyasla nasıldır?

Tüketiciler ve haber kaynakları dijital medyada sektörle ilgili paylaşım yaparken en çok hangi konulara odaklanmıştır? Bu konuların dağılımı nedir? Belirlenen konuların marka özelinde dağılımı nasıl olmuştur?

Tüketicilerin markalar hakkında genel görüşü nedir? Markalar özelinde en çok hangi konular göz önündedir?

Markalar salgın başlangıcından itibaren tüketiciyle ne şekilde iletişim kurmayı tercih etmiştir? Bu iletişimlerin en değerlileri, tüketici gözünde fark yaratan iletişimler hangileridir?

 

Araştırma yapılan mecralar: Forumlar, Bloglar, Yorumlar, Twitter, Youtube, Haber Siteleri mecralarında araştırma yapılmış ve Facebook ile Instagram paylaşımları araştırmaya dahil edilmemiştir.

Araştırma tarihi: Rapor 9-26 Mart 2020 tarihlerini kapsamaktadır.

Analiz Edilen Markalar: İpekyok, Nike, Lc Waikik, Vakko, Mudo, Beymen, FLO, Koton, Penti, Adidas, Altınyızdız, Machka, DeFacto, Mavi, Zara, Gucci, Puma, Hermes, Primark, T.J Maxx, Victoria’s Secret, Levi’s, Lacoste, H&M, Stradivarius, Bershka

Rapora ulaşmak için tıklayınızGiyim Sektörü - Gündem Analizi (9 - 26 Mart 2020)